Интернет страница

Србија

је део пројекта „Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије“ који је реализовао Електронски факултет у Нишу уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије

Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије

Циљ

Циљ пројекта “Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије” је да се архитектонско културно благо југоисточне Србије учини доступним што широј, како домаћој, тако и међународној јавности. За ту намену планира се израда фото-реалистичних 3Д модела објеката, веб страница пројекта и развијање веб апликација преко којих ће корисници бити у могућности да се „крећу“ кроз дигитализоване објекте и да их гледају под различитим угловима.

Локације

Дигитализација ће пре свега обухватити оне објекте који су или на јако неприступачном терену и до којих нема добре путне инфраструктуре, или су већ претрпели неки степен оштећења. Циљ је да се што реалнијим приказом садашњег стања објеката јавност мобилише да ради на њиховом даљем чувању или рестаурацији. За иницијалну фазу реализације пројекта изабран је одређени број репрезентативних објеката са територије југоисточне Србије, и то: Латинска црква у селу Матејевац недалеко од Ниша, Иванова кула у општини Куршумлија, манастир пресвете Богородице код Куршумлије, црква светог Апостола Петра и Павла код села Рсовци код Пирота.

Južna Srbija

Извор информација

Веб сајт пројекта „Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије“ ће, осим приказа изгледа објеката, садржати и додатне информације на српском и енглеском језику. Идеја је да се за сваки од објеката зна када и где је изграђен, са којом наменом, шта га чини културним добром, као и неке занимљивости о његовом окружењу.

Ivan Kula


Bogorodica

Како је направљена

Изабрани објекти ће се снимати из ваздуха (беспилотном летелицом), а њихов ентеријер (тамо где је то могуће) биће снимљени камером са углом снимања од 360 степени. На основу великог броја снимака добијених из свих углова, вршиће се верна 3Д реконструкција објекта. Резултат је фото-реалистичан 3Д модел објекта. Овако добијени 3Д модел се користи за прављење графичке апликације, што ће омогућити лакше манипулисање дигиталним објектима и једноставније приказивање на Интернету. Опционо, апликација може бити прилагођена и за коришћење уз одговарајућу опрему за виртуалну реалност.

Dron

Идеја је да се видео снимак из ваздуха искористи за креирање 3Д модела објекта, а затим применом поступака као што су ретопологија, мапирање, текстурисање и осветљавање пребаци у графичко окружење које омогућава израду веб портала и апликација. Овако формиран 3Д приказ снимљеног објекта је не само веома веран оригиналу, већ се може обићи и погледати са свих страна, што у реалном свету врло често није могуће.

Будући планови

Визија је да се у будућности на сличан начин представи целокупна непокретна културна добра Србије. Када би постојећи регистар културних добара, осим самог списка садржао и линкове до 3Д визуелног приказа тих објеката, што би било од великог значаја.

Спецификација
Србија 3Д
портала

Уређаји

Платформа је замишљена да ради на што већем броју различитих типова десктоп и мобилних уређаја, као и на свим оперативним системима. Као Интернет и веб платформа, не захтева од корисника инсталацију никаквих додатних софтвера.

Улаз/Излаз

Такође, требало би да подржи све врсте и величине екрана, као и различите типове улазно-излазних уређаја. Од тастатуре и миша, до екрана на додир, реаговања на промену оријентације мобилних уређаја, па све до наочара за виртуалну реалност.

Начин рада

За овај задатак је најбоље користити што једноставнији и универзалнији алат и језик. Због тога је сајт реализован у јава скрипту комбинованом са HTML5 и CSS3 језиком. Коришћена је и јава скрипт библиотека са 3Д „game-engine“ функцијама.