Група за

Мултимедијалне технологијеКако смо радили искуства са пројекта

На почетку

Пројекат је на почетку за нас био само техничко питање. Размишљали смо углавном о томе са којом опремом и са којим софтвером треба да радимо и како да дођемо до технички задовољавајућих решења. Међутим, како је време одмицало, рад на пројекту постао је за нас много више, јер смо имали прилику да проширимо своја знања на неке неочекиване начине, упознамо нове људе и проширимо мрежу својих сарадника.

kod java

Упознавање

Наравно, знали смо да у окружењу постоје културна и историјска блага која требамо да представимо. Међутим, показало се да смо заправо знали јако мало о њиховој бројности, значају и тренутном стању у коме се налазе. А лепота места које смо први пут посетили нас је разоружала.

selo Ivan Kula

Ништа мање нису били занимљиви ни сусрети са људима из забачених села који су нас дочекивали на свој непосредан начин. Служили су нас кафом и ракијом, даривали јабуке из своје баште, показивали породичне успомене (као што је дедина Албанска споменица или фотографија из времена Великог рата), причали о својој свакодневници. Сви ови гестови добродошлице показали су не само гостољубивост мештана, већ и њихову спремност да и сами науче нешто ново о свом окружењу.

na putu

Проблеми

Највећи проблем у вези са чувањем непокретног културног блага, а поготову оног које се налази на неприступачним локацијама, није недостатак средстава, већ незнање. Понекад мештани однесу материјал са објеката старих и по десет векова, без осећаја за њихову вредност, да би нешто саградили за себе. Са друге стране, опасност долази од инфраструктурних пројеката које воде нестручни људи. То нас је додатно уверило да о историјском и културном благу Србије и његовој вредности треба говорити што чешће и више, како би се најшира јавност упознала са његовим значајем и како се овакве ситуације не би понављале.

sfere

Људи и реакције

Да је потреба да се представи непокретно културно благо Србије значајна уверили смо се и кроз реакције људи који су о овоме што радимо сазнали преко друштвених мрежа. Иако се никада раније нисмо срели, неки од њих су били вољни да нам се придруже искључиво из уверења да је рад на промоцији културног наслеђа Србије важан и потребан.

jabuka

Зато желимо да се захвалимо:

Милану Тодоровићу - Tosh Group Inc. на помоћи приликом снимања локација беспилотном летелицом,

Александри Продановић на помоћи око лектуре теста, дизајна страница, корисних контаката,

Андријани Стојановић на лектури и преводу текста на енглески језик,

Ивани и Бобану Рајковић на снимљеној аудио нарацији за веб апликације,

Житељима села Иван Кула на гостољубивост и помоћи када смо упали у проблеме на путу,

Намеснику епархије пиротске Душку Видачићу и Слободану Јовановићу на помоћи око добијања благослова за снимање цркве.


Група за Мултимедијалне технологије

др Никола Стојановић, стручни сарадник

др Горан Јовановић, редовни професор